Există o zi din săptămână în care ne este mai greu să adormim. În cele mai multe cazuri, aceasta este duminica – ultima zi de odihnă înainte de o altă săptămână plină.
După cum subliniază cercetătorii, duminica după-amiaza și seara este un moment special, deoarece atunci începem să ne gândim la săptămâna care urmează, analizăm ce ne așteaptă, ne facem planuri și adesea ne enervăm că ziua liberă s-a terminat atât de repede.
Stresul, anxietatea și, uneori, frica apar, întârziind efectiv somnul. Problemele de adormire în acea noapte pe săptămână sunt frecvente. Iată ce trebuie să știți despre asta.
CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință avertizează: Cel mai timpuriu semn al bolii Parkinson apare în somn
Sindromul de luni , cunoscut și sub numele de sindromul de duminică după-amiază, este în multe cazuri cauza problemelor de somn în noaptea dintre duminică și luni. Sindromul de luni și toți termenii menționați aici se referă la aceeași problemă și denotă sentimentul de neliniște, anxietate, nervozitate care apare duminică și care este asociat cu sfârșitul weekendului și cu perspectiva revenirii la serviciu luni.
Adesea, acestea încep să se manifeste la sfârșitul după-amiezii și nu trec decât seara târziu. Uneori, însă, aceste sentimente ne pot însoți din momentul în care ne ridicăm din pat duminică dimineața. Ele ne privează de orele prețioase de somn de care avem nevoie pentru a intra în noua săptămână plini de energie.
Sindromul de luni poate provoca o serie de simptome fizice care, pe lângă problemele de somn, includ:
Există mai multe motive pentru care ne putem simți stresați și anxioși și, prin urmare, incapabili să dormim.
Cele două principale sunt: îngrijorarea pentru cum va decurge ziua următoare (mai mult de jumătate din indicații) și situația de la locul de muncă sau de la angajare.
Duminica, mintea noastră este ocupată de îndatoririle care ne așteaptă odată cu venirea zilei de luni. Este ușor să ne lăsăm prinși în gânduri repetitive cu privire la numeroasele lucruri care trebuie făcute pentru ca ziua de luni să fie un succes.
Atunci când lucrăm ore îndelungate în fiecare zi a săptămânii în condiții grele, este ușor să ne temem de diminețile de luni. Experții atrag atenția că, în multe cazuri, noua săptămână începe cu cel puțin o ședință în care se discută despre actualizări de stare și rapoarte de progres, ceea ce sporește anxietatea.
Interesant este că mulți oameni duminică încearcă în mod activ să rămână treji pentru perioade lungi de timp, într-o încercare conștientă, dar aparent ineficientă, de a alunga dimineața. Acestor persoane, cercetătorii în domeniul somnului care au studiat legătura dintre anxietate și insomnie le reamintesc faptul că, cu cât dormim mai puțin, cu atât este mai probabil să ne confruntăm cu anxietate.
CITEȘTE ȘI: Cum îți prepari acasă ‘elixirul tinereții’. Băutura dinainte de somn care amână îmbătrânirea
Cum să faci față sindromului de luni? Ce poți face pentru a te bucura pe deplin de ziua de duminică?
În primul rând, merită să vă faceți un plan pentru săptămâna care urmează, astfel încât să știți la ce să vă așteptați și să vă pregătiți mai bine din punct de vedere mental și emoțional pentru provocările din zilele următoare. Este bine să faceți o listă cu sarcinile care trebuie îndeplinite în timpul săptămânii, dar, pe lângă treburile casnice, ar trebui să existe loc și pentru activități care sunt plăcute, cum ar fi cele legate de un hobby.
Planificarea în avans este o formă de gestionare proactivă a stresului și, de asemenea, o măsură de prevenire a stresului ulterior. Experții atrag atenția că weekendul ar trebui folosit pentru a face ceea ce vă place, deoarece poate contracara stresul și vă poate îmbunătăți semnificativ starea de spirit.
Este important să respectați principiile de igienă a somnului. O oră de culcare consecventă, obiceiuri de culcare similare și pregătirea corespunzătoare a unui mediu favorabil somnului vor fi esențiale în acest caz.